• Löpning,  Träning,  Utrustning

  Frågor & svar

  Hej!
  Hade en liten frågestund på instagram i går, fick många bra frågor kring löpning och tänkte dela några av frågorna tillsammans med lite mer utförliga svar här. Så att fler som är nyfikna kan läsa.

  Vilka är dina favoritskor?
  Mina absoluta favoriter är Asics DS Trainer. Det är en ganska lätt sko som jag främst använder till intervaller och lite snabbare pass. Den sko jag oftast använder för vanlig distanslöpning är Asics GT 2000 och i terräng/på stigar springer jag i Salomon Sense Pro. Nu för tiden köper jag oftast mina skor på Blocket/tradera. Det kanske låter knäppt, men det kommer ofta ut skor som är näst intill oanvända eftersom folk ofta köper fel storlek. Och då jag ju vet vilken modell/storlek jag vill ha, slår jag till när rätt sko kommer ut. Snällt mot både plånboken och miljön!

  Vilket är ditt absoluta favoritlopp?
  Helt ärligt- jag tycker det är rätt jobbigt att kuska runt på lopp! Speciellt storloppen. Först ska man ta sig dit, ofta många mil i bil. Man måste planera sitt ätande och sina toabesök. Sen stressa runt och hämta ut nummerlapp, vara vid starten i god tid, nervöskissa på nån bajamaja sjuttioelva gånger. Sen misslyckas man eventuellt kapitalt och tyckte det var helt värdelöst att man åkte. Nä, usch!! Föredrar småloppen i närheten som inte kräver någon planering och kan klaras av på en eftermiddag/kväll. Då är det kul. Sen kanske jag ska tillägga att det kan vara en upplevelse att springa storlopp, förstås. Sprang New York Marathon 2016 och det var väldigt häftigt pga det enorma publiktrycket! (även om jag var gravid och mådde piss).

  Vad får dig motiverad att springa de dagar du inte har flow?
  Ofta har jag inga problem att ta mig ut, så länge det inte är så att jag ska springa hårda intervaller. Men är jag trött, seg och saknar motivation brukar jag tillåta mig själv att springa kortare och långsammare än vad jag har tänkt. Eller försöka få med mig en kompis ut. Det är kanske det allra bästa.

  Tränar du på känsla eller springer du efter träningsprogram?
  Jag tränar mycket på känsla. Kanske lite för mycket för att få riktigt bra resultat. Men jag brukar sätta mål för varje vecka, typ hur många kilometer jag ska springa och hur många fartpass. Inför viktiga lopp brukar jag följa något tioveckorsprogram på till exempel jogg.se. Jag tror jag skulle ha mycket att vinna på att följa ett träningsprogram under en längre period, tänker ibland att det skulle vara jätteroligt med någon som kunde lägga upp träningen åt mig.

  Vad använder du för pulsklocka?
  En Garmin Forerunner 235. Men jag använder oftast bara klocka när jag springer intervaller/långpass.


 • Löpning,  Utrustning

  Att springa med vagn

  God morgon! Eller snarare god förmiddag. Jag sitter i soffan med Lykke jämte mig, betalar räkningar, skickar fakturor och kollar på Barbapappa. Fredrik målar golv på övervåningen. Egentligen är ju måndagar min jobbdag, men just nu är det ganska lugnt med uppdrag så vi passar på att försöka få lite gjort här hemma.

  Har fått ganska många frågor om att springa med vagn, så jag tänkte försöka få ihop ett litet inlägg på det temat. Lykke fyller ju snart tre (TRE!!) och vi springer inte lika frekvent med henne som vi gjorde när hon var bebis. Men sammanlagt har det förstås blivit väldigt många vagnrundor sedan hon kom till världen och vi har hunnit samla på oss en del erfarenhet.

  I samband med att Lykke föddes köpte vi en Thule Glide. Vi hade läst på en hel del om olika löparvagnar, och landade i att vi ville ha en renodlad löparvagn av god kvalitet. Många rekommenderade Thulen, därför föll valet till slut på den. Vi valde också att chansa på att den skulle räcka som vår enda vagn –  vi kompletterade alltså inte med en ”vanlig” vagn.

  Jag började jogga lite smått med vagnen när Lykke bara var ett par månader. Då låg hon i den tillhörande liggdelen. Jag vet att det egentligen inte rekommenderas att springa med så små bebisar, men jag tog det väldigt försiktigt och var noga med att inte springa över trottarkanter och liknande. Tänker att en rask promenad på lite ojämna vägar kan vara betydligt skumpigare än en försiktig löptur på asfalt? Det tog ett tag att få in tekniken, och från början fick jag faktiskt lite småskavanker (bland annat ont i ett knä) av vagnlöpningen. Jag tror det beror på att jag snedbelastade kroppen lite genom att nästan alltid köra vagnen med höger hand och pendla med den vänstra.

  När Lykke var runt halvåret växte hon ur liggdelen och vi började ha henne i sittdelen i stället (som nästan har fullt liggläge). Det var så skönt att bli av med den extra tyngden som liggdelen innebar! Från hösten 2017 och fram till våren 2019 sprang jag en tur nästan varje vardag. Jag försökte oftast pricka in Lykkes sovtid, eftersom hon inte tyckte det var särskilt kul med löpning i vaket tillstånd. Några gånger har Fredrik och jag kommit ut på en löptur med vagnen tillsammans, bilderna i inlägget är från en mysig skogsrunda förra året.

  Här är mina tips till dig som funderar på att köpa löparvagn/börja springa med vagn:

  • Läs på och fundera kring era behov innan ni väljer vilken vagn ni ska köpa. Vill ni springa i skogen/på asfalt? Ska ni ha vagnen som enda vagn? Är det viktigt att barnet kan sitta bakåtvänt? Ska vagnen kunna användas även som cykelvagn/skidvagn? Svängbara framhjul eller inte? Det finns mycket att fundera kring.
  • Läs även på om detaljerna! Några superbra funktioner på Thulen som jag vet saknas på vissa billigare vagnar är ställbart handtag och en sufflett som man kan dra ner hela vägen framför barnet. Det har varit TOPPEN.  
  • Investera i ett bra regnskydd. Skyddar mot både regn, snö och vind.
  • Varm och rejäl åkpåse känns också nödvändigt att köpa till, speciellt om barnet ska sova i vagnen.
  • När du väl börjar springa med vagnen – pendla med en arm i taget och var noga med att växla pendelarm under löpningen. Annars är det lätt att snedbelasta kroppen. Börja med korta rundor och öka på efter hand.
  • Välj rundor som inte är för backiga. Jag tycker det sliter rejält på kroppen att springa i branta upp- och nedförsbackar med vagn, löpstilen blir konstig och onaturlig.
  • Kom ihåg att löpningen sker på barnet villkor och välj gärna tidpunkter då barnet ändå ska sova (om hen sover bra i vagnen förstås).
 • Löpning,  Utrustning

  Vinterlöpning – mina tips

  Kanske lite knäppt med ett inlägg om vinterlöpning så sent som den 14 mars? Men det snöade hela dagen i går och i dag är det minusgrader och sol. En riktigt strålande vinterdag! Lite sent, kan väl tyckas, men jag älskar det och tycker det är helt makalöst vackert. Så här såg det ut under min morgonrunda, 16 kilometer blev det ungefär.

  Har fått kommentaren: ”men du springer väl inte på vintern ändå” några gånger, mitt svar är såklart ”JO, varför skulle jag inte??” Jag springer de flesta dagar och på året och ser varken minusgrader eller snö som något problem. Det handlar mest om att ha rätt kläder och i viss mån även rätt skor. Har faktiskt sprungit långrundor i så kallt väder som 15-20 minusgrader och det funkar faktiskt bra. Då är slask betydligt värre.

  Hur ska man klä sig för att klara en vinterrunda, då? Och måste man ha dubbade skor? Ja, om vi börjar med kläderna så är det förstås högst individuellt (och beror på temperatur, vind, fart m.m.). Men här kommer en liten redogörelse för vad som passar mig. Jag är inte särskilt frusen av mig, så det kan säkert vara så att vissa av er behöver mer/varmare kläder än så här:

  0-10 plusgrader: Vanliga, långa tights, en t-shirt och en tunn vindjacka. Eventuellt tunna vantar och pannband. Ska jag springa intervaller har jag en tunn, långärmad tröja i stället för t-shirt och vindjacka.

  0-5 minusgrader: Fodrade vintertights, en tunn, långärmad tröja och en tunn vindjacka. Halsduk (vanligtvis en buff) och pannband eller mössa. Tunna vantar.

  5-15 minusgrader: Fodrade vintertights, en vinterlöpartröja och en tunn vindjacka. Halsduk/buff och pannband eller mössa. Varma tumvantar. Är det ner mot 10-15 minusgrader drar jag vanligtvis upp buffen över ansiktet och andas i den för att inte dra in för mycket kall luft.

  Kyligare än så här blir det inte mer än någon enstaka gång per år, skulle det vara ännu kallare skulle jag nog överväga att ha en tjockare vindjacka över vinterlöpartröjan + ett par träningsoverallsbyxor över vintertightsen. Kanske även ett par tjockare strumpor i skorna. Men jag fryser ytterst sällan om fötterna när jag springer.

  Vad gäller skor så är nog inte jag rätt person att tipsa, faktiskt. Jag äger inte några dubbade skor och saknar det inte mer än några dagar om året…men är det riktigt halt och eländigt tar jag hellre ett par terrängskor med lite bättre grepp än mina vanliga löpardojor. Eller väljer att springa på bandet. Och nästa år kanske jag införskaffar ett par riktiga vinterskor (så säger jag varje år)…