• Veckans träning

  Vecka 25 & 26

  Det blev visst tyst här ett tag! Mest för att jag har haft beslutsångest deluxe kring en grej, tror jag, och inte riktigt haft förmågan att sortera mina tankar. Men också för att det varit varma, varma, varma sommardagar och vi knappt varit inomhus.

  Under vecka 25 fortsatte jag att följa träningsprogrammet mot maraton sub 3, dock med lite mindre entusiasm eftersom jag inte kan hitta något maratonlopp som går av stapeln i september. Och veckan därpå, vecka 26 blev det så SJUKT varmt att jag bestämde mig för att ta några dagars paus från allt vad strukturerad löpträning heter. Finns ju verkligen ingen anledning att hetsa just nu. I stället valde jag att springa kortare, lugnare och på känsla. Några härliga rundor med olika vänner blev det, och alla avslutades med bad.

  Eftersom vi får gäster denna vecka och jag dessutom har lite träningsrelaterade äventyr som inte innefattar löpning inplanerade i dagarna kommer jag inte gå på träningsprogrammet igen förrän på måndag. Och eftersom jag precis tackat ja till ett spännande uppdrag i höst som jag måste lägga massa tid på att förbereda mig inför kommer jag pausa bloggen under juli.

  Så glad sommar så hörs vi igen i augusti!

 • Veckans träning

  Vecka 24

  Andra veckan i juni. Barnen fick sommarlov och vi kunde äntligen börja njuta av sommaren på riktigt. Visserligen jobbar Fredrik två veckor till, och jag själv kommer troligtvis jobba någon eller några dagar i veckan under hela sommaren. Men känslan är ändå att evighetsmånga fria, lediga dagar ligger framför.

  Under veckan började jag träna efter ett program. Äntligen! Jag hittade ett sub3-program för maraton här och känner att det borde passa mig ganska bra. Det blir nog en och annan modifiering, men i stort ska jag försöka hålla mig till programmet. Så skönt att slippa tänka. Den stora utmaningen blir väl att hitta ett maratonlopp i september.

  Så här såg veckan ut:

  Mån: Vila
  Tis: 11 km
  Ons: 15,5 km varav 3×10 min i runt 4.00-fart.
  Tor: 10 km
  Fre: 11 km
  Lör: 11 km varav 8 km i 4.00-fart.
  Sön: 21 km

  Totalt 79,5 km

  Har ju nämnt tidigare att ett mål under våren varit att komma upp i 90 km i veckan. I och med det nya programmet kommer veckomängden variera mer, och det känns bra. Jag har känt mig väldigt sliten i benen en tid – och jag tror jag har allt att vinna på att kombinera tyngre veckor med betydligt lättare.

 • Veckans träning

  Vecka 24

  Hej och hå. Springsommaren har börjat! Ljumma kvällar, diken sprängfyllda av blommor, ljust till klockan 23. Springa i shorts och linne, simma fram och tillbaka över sjön efter löpturen. Ååååh vad det är lyxigt!

  Tyvärr är benen fortfarande rätt sega, men jag tror det går åt rätt håll. Nästan åtta mil skrapade jag ihop under veckan som gick och så här såg träningen ut:

  Måndag: Vila
  Tisdag: 10 km
  Onsdag: 11 km
  Torsdag: 10 km
  Fredag: 14 km varav 2×4 km. Första 4 gick i 4.00-fart, andra 4 i 3.48-fart.
  Lördag: 13 km
  Söndag: 21 km

  Nu i veckan går jag på ett träningsprogram, woho!! Ett 12 veckor långt träningsprogram för maraton. Förhoppningsvis blir det Stockholm eller Helsingborg Marathon den 5 september för min del (om nu loppen blir av). Ska bli så skönt att bara följa ett program och inte behöva tänka själv. Det kommer faktiskt innebära att jag springer lite färre mil per vecka, men får betydligt bättre struktur på träningen.

  Återkommer väldigt snart med massa tankar kring maraton och mina erfarenheter av distansen. Kanske redan i morgon…


 • Veckans träning

  Vecka 22

  Lite oengagerat bloggande av mig just nu. Fast varför ska jag ursäkta mig egentligen? Har ju inte direkt lovat någon x antal inlägg i veckan. Just nu har jag fullt upp med att jobba, sola och städa kycklingbajs. Det som blir, det blir helt enkelt.

  Vecka 22 var en rätt tråkig springvecka med väldans massa krämpor hit och dit. Jag är inte skadad, men ett knä ömmar lite, musklerna i baksidorna värker, en vad känns lite spänd och så vidare. Det är som att kroppen skriker åt mig att ta det lite lugnare. Så den här veckan har mestadels inneburit löpning i långsamt tempo. Men jag är väl rätt nöjd, har haft sällskap på hela tre av sex rundor vilket gjort att löpningen ändå känts rolig.

  Så här har jag tränat:

  Mån: Vila
  Tis: 14 km (de sista 4 i 4.20-4.00-fart)
  Ons: 10 km
  Tor: 10 km varav 2+1+500+500+1+1 i olika farter (mellan 3.50 och 3.25)
  Fre: 11 km
  Lör: 10 km
  Sön: 18 km

  Totalt 73 km

  Utöver lagom smärtsam löpning har veckan bjudit på massor av fina vyer. Magiskt är det nu, och fortsätter nog att vara så ett bra tag till!

 • Okategoriserade,  Veckans träning

  Vecka 21

  En regnig helg avslutade näst sista veckan i maj. En vecka som varit ganska händelselös, med ett undantag: jag blev moster! Till en otroligt söt liten Julian, som föddes natten mellan onsdag och torsdag. Från 0 till 2 syskonbarn på bara en månad, det är stort det. Dessutom har en av mina närmaste vänner precis fått barn, så det är mycket bebisar i mitt liv nu. Det gillas!

  Träningsmässig var det en rätt hyfsad vecka. Jag sprang nästan 10 mil och fick åtminstone till ett bra fartpass. Vi var ju lediga fyra dagar, och det är verkligen lättare att få till träningen då.

  Så här såg veckan ut:

  Mån: 10 km
  Tis: 11 km
  Ons: 10 km
  Tors: 15 km varav 3+2+2+2 i
  Fre: 14 km i 4.30-tempo
  Lör: 17 km
  Sön: 10 + 10 km

  Totalt 97 km.

  I dag blir det vilodag, sen får vi se vad veckan bjuder på för slags löpning. Jag skulle vilja få in lite mer fart, men dagsformen kommer säkert få styra som vanligt.

 • Veckans träning

  Vecka 20

  Hej och hå. Ytterligare en vecka har passerat. En lite speciell vecka då vi äntligen skrivit kontrakt på vårt hus (wiiiii!). Jag ska berätta väldigt mycket mer om detta i ett eget inlägg. Även i övrigt har det varit en toppenvecka, jag har haft roliga jobb, träffat roligt kompisar och en hel del grejer har fallit på plats jobbmässigt. Känns skönt och bra.

  Träningen då? Jodå. Även om tankarna funnits på annat håll har jag lyckats röra på mig en del. Jag hade ju planer på en alternativ träningsvecka med mindre löpning och mer annan träning eftersom jag kände mig sliten, och det kan man väl säga att det blev. I alla fall till viss del. Så här såg veckan ut:

  Mån: 10 km löpning
  Tis: 10 min crosstrainer (displayen funkade inte så jag gav upp snabbt) 3 km jogg + 25 min styrketräning
  Ons: 11 km löpning
  Tors: 30 km cykel i hårt tempo
  Fre: 11 km löpning
  Lör: 16 km löpning
  Sön: 9 km löpning, varav 3×2 km i 3.55-3.40-fart.

  Totalt 57 km löpning + 30 km cykel.

  Jag känner fortfarande av lite små skavanker, framför allt i höger knä, men jag hoppas att denna vecka ändå kan bli en rätt ”normal” träningsvecka. Jag siktar på mellan 80 och 90 km löpning, och minst två av passen ska vara kvalitetspass. Vi får se hur det går!


 • Veckans träning

  Vecka 19

  Äntligen maj. Från att ha varit i princip helledig hela april påbörjade jag flera nya uppdrag denna vecka. Så tillbaka till att pussla med barnvakt, ha koll på tusen saker och hitta små luckor där det går att skriva eller ringa telefonsamtal. Usch, tycker det är meckigt! Men kul också såklart.

  Träningsmässigt har det varit en tung vecka. Mycket på grund av det där hårda långpasset förra söndagen. Kroppen är inte van vid att springa både fort och långt på samma gång. Jag vilade på måndagen, men med facit i hand borde jag kanske ha tagit fler vilodagar eftersom benen känts sega hela veckan.

  Så här har träningen sett ut, eftersom jag inte känt mig pigg i benen har jag bara kört distans och inga intervaller.

  Måndag: Vila
  Tisdag: 12 km
  Onsdag: 10 km
  Torsdag: 15,5 km
  Fredag: 12 km
  Lördag: 32,5 km
  Söndag: 11 km

  Totalt 93 km

  Veckan som kommer ska jag bryta av mängdträningen med något helt annat. Det får bli en alternativ vecka! Ska försöka få in hela tre intervallpass, varav ett löpning, ett på cykel och ett på crosstrainer. Och så några kortare distanspass och ett långt långpass nästa helg. Får se om jag lyckas hålla mig till planen.

 • Veckans träning

  Vecka 18

  En ny vecka till ända. Jag minns faktiskt knappt hur den varit. Långhelgen som gått var helt okej i alla fall, med hemmahäng, några fikabesök och lite småfix både inne och ute. Avslutade söndagen med ett långpass, fick feeling och bestämde mig för att köra hyfsat hårt. 21,1 kilometer på 1.28 blankt blev det till slut. Det var rejält kuperat med uppför till en början och nedför på slutet. Att jag snittade 4.20-tempo på första halvan och 4.00 på andra talar sitt tydliga språk. Härligt att springa sig lite trött, i alla fall.

  Så här har veckans träning sett ut:
  Mån: 11 km
  Tis: 10 km
  Ons: 11 km
  Tor: 13 km varav 3×3 i 3.58-fart
  Fre: 15,5 km
  Lör: 13 km
  Sön: 21,5 km i 4.10-fart

  Totalt 95 km

  Borde kanske försöka få mer struktur på min träning och lägga in lite fler intervallpass för att få upp snabbheten. Just nu har jag bra uthållighet men dålig fart. Efter dagens pass började jag faktiskt leka lite med tanken att ha ett maratonmål i höst! Jag bara måste ju springa sub 3 nån gång i livet (mitt pers är på 3.00.18) – och jag känner verkligen att alla förutsättningar för att klara ett sådant mål finns.

 • Veckans träning

  Vecka 16

  Jaha, den här veckan blev ju lite märklig. Först världens energi i några dagar, sedan plötsligt däckad av feber. Från början tyckte jag det kändes som influensa och tänkte att jag skulle bli liggande i en vecka. Men febern försvann lika snabbt som den kom, och i helgen har jag känt mig helt okej. Lite trött, men okej.

  I dag har vi hunnit med lite trädgårdsfix och städat bort alla verktyg och färgburkar från övervåningen. Skönt! Vi hann även göra en liten utflykt, och jag sprang både en morgonrunda och en kvällsrunda runt sjön.

  Träningen har det inte blivit så mycket med, förstås, men några löprundor har jag varit ute på. Så här har veckan sett ut:

  Mån: 11 km
  Tis: 11 km
  Sön: 4+7 km

  För drygt fem år sedan var det här en normal träningsvecka för mig, och ungefär vad min kropp klarade utan att bli överbelastad. Jag har verkligen ökat volymen suuuuuperlångsamt och försiktigt under flera år – och tycker det är så coolt att se att det faktiskt funkar. Hade jag dragit ut på sex springrundor under en och samma vecka 2015 hade jag garanterat blivit skadad på en gång…

 • Veckans träning

  Vecka 15

  Vilken härlig påskvecka vi fick! Barnen har haft lov och vi har lapat sol och träffat kompisar utomhus. Vi har även grillat med grannar, ätit påskmiddag i mina föräldrars trädgård, lekt i grottor, kikat förbi vårt (förhoppningsvis) blivande hus, spacklat, slipat, målat och tapetserat. Det har varit fullt upp, men på ett bra sätt.

  Löpningen väl inte varit högprioriterad denna vecka heller. Nästan varenda runda har sprungits efter klockan 20 och kroppen har varit ganska trött efter alla andra aktiviteter. Hade tänkt springa intervaller både i torsdags och i dag men undvek det eftersom jag var så trött och seg. Slött eller klokt, eller kanske både och…?

  Så här såg veckan ut i alla fall:
  Mån: 11 km
  Tis: 13 km
  Ons: 14 km
  Tor: 22 km strax under 4.30-fart
  Fre: 15,5 km
  Lör: 11 km
  Sön: 13 km varav 4 km i ca 4.00-fart

  Fortsätter med projekt vänja kroppen vid lite högre volym. Får se om det ger något resultat på sikt?? Hur som helst, har njutit av väldigt kravlös löpning i veckan och fått se många härliga solnedgångar.

  Nästa vecka hoppas jag att jag orkar lägga lite mer energi på både löpningen och bloggen. Får se!